Beau Goldewijk
Beau Goldewijk Daten 18 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom je ineens volledig op iemand afknapt: de ick uitgelegd

Een bekende term tegenwoordig in de datingscene is ‘de ick‘. We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt. Je zit in de datingfase met iemand die je super leuk vindt en ineens doet deze persoon iets waar jij volledig op afknapt. Vanaf dat punt gaat het vaak alleen maar bergafwaarts. Maar hoe kan het nou dat we ineens zo klaar kunnen zijn met iemand?

Kan je hier ooit nog overheen komen?

De ick

De ick is simpelweg een specifiek ding wat iemand doet, dit kan een gewoonte zijn of iets wat deze persoon nog nooit eerder heeft gedaan, waarop jij ineens volledig afknapt. Het hoeft niet eens een super groot ding te zijn, maar in je hoofd maak je dit er wel van. Vaak na het ervaren van de ick hoef je niks meer van de persoon af te weten. Het is moeilijk om over de ick heen te komen.

Waar komt het vandaan?

Het is eigenlijk heel normaal dat je je ineens beseft dat deze persoon niet de ware is voor jou. Als je de ick krijgt door iets wat iemand op dat moment doet, kan dat voor jou onbewust een teken zijn dat deze persoon niet the one is voor je. Vaak voordat je de ick plotseling krijgt, gaat er al een hele hoop vooraf. Vaak bouw je die gevoelens steeds verder op.  Zodra jij dus de ick krijgt, had je waarschijnlijk onbewust al eerder gemengde gevoelens over deze persoon.

Hoe kom je er vanaf?

Vaak wanneer je de ick ervaart, voelt het alsof je hier nooit meer vanaf gaat komen. In veel situaties is dit ook het geval. Maar wil jij het niet meteen afkappen omdat je deze persoon toch wel echt leuk vond, zorg dan dat er goede communicatie is tussen jullie. Probeer hetgeen wat jou de ick geeft zoveel mogelijk te negeren en je te focussen op de positieve eigenschappen van de ander, hoe moeilijk dit soms kan zijn. Vaak heb je al redelijk snel door of je jezelf er overheen kunt zetten of niet.

Veelvoorkomende icks

Hoewel een ick erg specifiek of juist heel willekeurig kan zijn, zijn er toch een aantal icks die het meest voorkomen. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Bij vrouwen:

  • Bepaalde gewoontes zoals snurken of je hand niet voor je mond tijdens het hoesten
  • Manier van praten zoals grof taalgebruik of eentonige gesprekken
  • Hygiëne, denk aan hoe rommelig je bent of je geur

Bij mannen:

  • Hygiëne, bijvoorbeeld tanden poetsen of een zweetgeur
  • Manier van praten, denk aan vrouwonvriendelijke uitspraken of slechte woordenschat
  • Bepaalde gewoontes zoals snurken of je hand niet voor je mond tijdens het hoesten

Op deze manieren kom je het best over een ‘situationship’ heen

Situationships: aan deze duidelijke signalen herken je ze

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.